Langırt Yasak mı ?

Anasayfa » Langırt Yasak mı ?

Bildiğiniz gibi, langırt oyunu, 1968 yılında yapılan yasadaki bir hata sonucunda büyük suç sayılıp, hatta oynayanların hapis cezasına çarptırılması gibi bir durum söz konusuydu. 1968’den bu yana, masa topu olarak bilinen ve dünyanın her yerinde oynanan Langırt’ı oynamanın, hukuki açıdan yasak olduğu ve oynayanların ciddi cezalara çarptırıldığını bilmekteyiz.

Ancak oldukça gereksiz ve yasaların açığı yüzünden gerçekleşen bu yasak, Hayrabolu Asliye Ceza Mahkemesi’nin başvuru yapmasından sonra verilerek, Langırt yasağı kaldırılmış oldu. İş yerinde langırt bulunduran, oynayan ve oynanmasına izin veren mekan sahipleri hakkında açılan davaların haksız olduğunu öne süren Asliye Ceza Mahkemesi, Anayasaya aykırı bir durumun söz konusu olduğunu belirterek, Anayasa Mahkemesine başvurup, olumlu sonuca ulaştı. Anayasa Mahkemesi ise, bu başvuruyla birlikte yasalarda yer alan ‘langırt’ ibaresini merceğe aldı.

İnceleme neticesine baktığımız zaman; 1960 yılında ilk yaygınlaştığı dönemlerde, gerek yetişkinlerin, gerekse gençlerin bu oyuna bağımlılığıyla birlikte, aile ve iş hayatlarında yaşadıkları olumsuz etkiler baz alınarak gerçekleştirdikleri eylemler sonucunda, hayatlarını olumsuz yönde etkilediği için, Langırt masalarının belli iş yerlerinde bulunması ve oynanmasına izin verilmesi yasalar çerçevesinde yasaklandığına ulaşabiliyoruz.

Ayrıca baktığımız zaman, belli bir ruhsat dahilinde kumar oynatılması bile yasak olmayan, insanların rahatlıkla kumar oynayabildiğin, eğlenmek için farklı alanlara yönelebildikleri bir devlette, sadece el becerisinin ön plana çıktığı ve hiçbir şekilde kumar konusunun ele alınmadığı bir oyunun, masum bir şekilde oynanması ve işletmelere kurulamaması, adalet ve demokratik devlet düzeninde oldukça yersiz görünüyordu.